شاید گردوها از نظر سایز، رنگ، طعم یا جنس پوست با یکدیگر متفاوت باشند، اما در واقع وجود مقدار زیادی چربی سالم در گردو، بهعنوان وجه اشتراک نژادهای مختلف آن شناخته میشود. در این مقاله میخواهیم شما را با انواع گردو و ویژگیها و مشخصات هرکدام آشنا کنیم، پس همراهمان بمانید.
همه چیز درباره انواع گردو
گردوها از لحاظ رنگ به دو دسته سفید و سیاه تقسیمبندی میشوند که نوع اول را گردوی بومی ایرانی و نوع دوم را گردوی بومی آمریکا مینامند. اما نکته جالب توجه این است که روزبهروز با پیشرفت علوم گوناگون و همچنین تکنولوژی، دسترسی به انواع گردو در هر کجای این کره خاکی بهراحتی میسر شده است.
درخت گردوهای بومی ایرانی و آمریکایی هر دو عمری بالای 100 سال دارند و در فصول سرد سال به خواب زمستانی میروند و برگهای سبز و زیبای خود را از دست میدهند. اما برای اینکه باردهی خوبی داشته باشند، نیازمند شرایط آبوهوایی خاصی هستند.
انواع درخت گردو نه سرمای سوزناک را دوست دارند و نه میتوانند در گرمای زیاد دوام بیاورند. معمولا درختان گردو با توجه به 700 تا 1200 ساعت نیاز سرمایی برای تشکیل جوانه و در نهایت میوه، در مناطق سردسیر که دمای آنها به کمتر از 10- درجه نمیرسد، مقاومت بیشتری از خود نشان خواهند داد.
نوع خاک و میزان رطوبت آن برای باردهی بهتر درخت گردو نیز اهمیت بسیار بالایی دارد. معمولا انواع درخت گردو با نژادهای مختلف، خاکی با PH مابین 5 تا 8 نیاز دارند که رطوبت متوسطی دارد و خیلی مرطوب نیست.
با گردوهای ایرانی آشنا شوید
نژاد گردوهای ایرانی را که با عبارت لاتین Juglans regia در دنیا شناخته میشوند، در زیر بهصورت مختصر معرفی کردهایم.
1. گردوی تویسرکان
اگر دنبال گردوهای درشت، خوشمزه و چرب هستید، گردوی تویسرکان را پیشنهاد میکنیم. این گردو پوست نازک و کاغذی دارد و بهراحتی شکسته میشود. چربی بالای این گردو نه تنها تاثیر مستقیمی روی طعم خوب آن دارد، بلکه به کنترل کلسترول خون نیز کمک میکند. معمولا درخت این گردو در ارتفاعات 500 تا 1500 متر کشت میشود و در سال سوم به باردهی میرسد.
2. گردوی دماوند
نامگذاری این گردو با توجه به محل کشت آن انجام شده است. گردوی دماوند رنگ قهوهای روشن مایل به زرد دارد و شکل ظاهری آن بیضی است. درخت این گردو اولین بار در دماوند کشت شده است ولی امروزه در مناطقی از قبیل آذربایجان و کردستان بهخوبی میوه میدهد. چرا که با آب و هوای این مناطق هم سازگار است. گردو دماوند برخلاف تویسرکان، از پوست سختی برخوردار است و بهتر است درخت آن در ارتفاعات 1800 متری کشت شود.
انواع گردو خارجی را بشناسید
گردوهای خارجی اغلب بومی آمریکا هستند. اما میتوانید گردوهای خوب و مرغوبی بیابید که در کشورهایی از قبیل کانادا، فرانسه و اسرائیل کشت میشوند. انواع گردو خارجی و ویژگیهای آنها را نیز در این بخش معرفی میکنیم.
1. گردوی توسرخ
یکی از خوشمزهترین گردوهای بومی آمریکا، گردوی توسرخ است که رنگ قرمزش دلیل نامگذاری آن است. بهترین ارتفاع برای کاشت درخت این گردو 1200 متر است و باید اشاره کنیم که مقاومت و باردهی آن در مناطق سردسیر نسبتا بالا است.
2. گردوی چندلر
اگر بخواهیم یکی از معروفترین و باارزشترین گردوهای بومی آمریکا را نام ببریم، گردوی چندلر خواهد بود. این گردو به خاطر پوست نازکی که دارد، در زمره گردوهای کاغذی قرار میگیرد و بهترین شرایط برای کاشت درخت آن، مناطقی با ارتفاع 700 تا 1500 متر از سطح دریا است. با توجه به پیشرفت علم کشاورزی، روی درخت گردوی چندلر اصلاح نژاد انجام شده است و نهال آن را میتوان در کشورهایی از قبیل ایران و ترکیه نیز کاشت.
3. گردوی لارا
یکی دیگر از گردوهای بومی آمریکا که درخت آن میوهدهی خوبی حتی در مناطق گرمسیر دارد، گردوی لارا است. حساسیت درخت این گردو در برابر آفت، باکتری و موارد دیگر باعث شده است تا مراقبت از آن سختتر از سایر گردوها باشد.
4. گردوی فرانکت
یکی دیگر از گردوهای درشت و لذیذ بومی آمریکا، فرانکت نام دارد. مناطق سردسیری بهترین شرایط آب و هوایی را برای باردهی و عملکرد عالی درخت این گردو فراهم میآورند. در خیلی از منابع اطلاعاتی از گردوی فرانکت بهعنوان گردوی بومی فرانسه یاد شده است، اما اینطور نیست و اصلاح نژاد این گردوی بومی آمریکایی باعث شده است تا در کشورهایی از قبیل فرانسه، امکان کاشت و باردهی داشته باشد.
5. گردوی پکان
از مشخصات و ویژگیهای ظاهری این گردوی بومی آمریکا میتوان به شکل بیضی، رنگ قهوهای روشن و سایز درشت آن اشاره کرد. درخت گردوی پکان در زمره درختهایی قرار میگیرد که زود گل میدهند. بنابراین کاشت آن در مناطقی با آب و هوای سرد اصلا توصیه نمیشود.
6. گردوی پدرو
مشخصات ظاهری گردوی پدرو شبیه به گردوی پکان است اما چربی فوقالعادهای که در آن وجود دارد، طعمش را نسبتا لذیذتر کرده است. شرایط ایدهآل برای کاشت درخت گردوی پدرو بومی آمریکا آب و هوای سرد کوهستانی و ارتفاعات 1500 متر است. در مقایسه با گردوهایی که معرفی کردیم، گردوی پدرو از کیفیت متوسطی برخوردار است و درخت آن به این خاطر که سریع به مرحله گلدهی میرسد، اصلا مناسب کاشت در مناطقی با آب و هوای سرد نخواهد بود.
7. گردوی هارتلی
این گردو جزو گردوهای چرب و درشتی است که طعم بسیار خوب آن باعث شده تا در بازار محبوبیت بالایی داشته باشد. درخت گردوی هارتلی دیر گل بوده، بومی آمریکا است و تحمل شرایط آب و هوایی بسیار سرد را نخواهد داشت. از طرفی مقاومت بالای آن در برابر خشکی خاک، گردوی هارتلی را از گونههای دیگر متمایز ساخته است.
8. گردوی فرنت
گردوی فرنت که یکی از شناخته شدهترین گردوهای بومی فرانسه بهشمار میرود، درشت، چرب و بسیار لذیذ است. پوست آن نه سخت و نه خیلی نازک است و در زمره گردوهای نیمه کاغذی قرار میگیرد.
9. گردوی فرنور
از دیگر اگردوهای بومی فرانسه که از باردهی و عملکرد بسیار خوبی برخوردار است، باید گردوی فرنور را نام ببریم. درخت این محصول شباهت زیادی با درخت گردوی فرنت دارد و همین مساله باعث میشود تا افراد غیرمتخصص، این دو را با یکدیگر اشتباه بگیرند. برای عملکرد بهتر درخت فرنور، توصیه میشود آن را در مناطق سردسیر و ارتفاعات بین 1500 تا 2300 متر بکارید.
10. گردوی خوشهای
هر خوشه از درخت گردوی فرانسوی، شامل 5 الی 10 عدد میوه گردو است که باعث شده است از جمله پربارترین درختان گردو در کل جهان بهشمار رود. از مشخصات و ویژگیهای ظاهری گردوی خوشهای که بومی فرانسه است، میتوانیم به سایز درشت و شکل ظاهری بیضی آن اشاره کنیم.
11. گردوی کانادایی
همانطور که از اسم این گردو میتوانید حدس بزنید، بومی کشور کانادا است. بهترین ارتفاع برای کاشت درخت گردوی کانادایی 3000 متر است. این درخت دیرگل است، به شرایط آب و هوایی سرد علاقه دارد و میوههای درشتی میدهد که از نظر ارزش غذایی بالا زبانزد خاص و عام هستند. گردوهای کانادایی در بعضی مناطق دیگر قاره آمریکا هم از خود سازگاری خوبی نشان میدهند و قابل بهرهبرداری هستند.
12. گردوی دوولی هیبرید
یکی از گردوهای خارجی موجود در بازار جهانی که نسبت به گردوهای شرقی تفاوتهایی دارد، دوولی هیبرید نام دارد. پوست این گردو بهراحتی با دست میشکند و شما میتوانید از طعم شیرین و لذیذ آن حتی زمانی که کال است، لذت ببرید.
سخن نهایی
در این مقاله از پترو صنعت فومه انواع گردو و ویژگیهایی که دارند، معرفی کردیم و باید بگوییم این محصولات با توجه به میزان سختی تولید و میزان فراوانی در بازار، قیمتگذاری میشوند. اما فراموش نکنید مسائلی از قبیل قیمت بالا نباید اجازه دهند تا شما از گنجاندن گردو در برنامه غذایی خود و خواص آن برای بدن غافل شوید.